Το χωριό Μάρπησσα φέρει το μυθολογικό όνομα της κόρης του βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνου, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (στίχοι Ι 555-564) η οποία απετέλεσε το μήλον της έριδος για τον θεό Απόλλωνα και τον Ίδα, τον γιό του βασιλιά της Μεσσηνίας.
Η Μάρπησσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο με υψόμετρο 40 μ., σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικίας. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής (Άγιος Δημήτριος, Μεσοσπορίτισσα, Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση, Άγιος Μόδεστος) με ανακτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο.
Η Μάρπησσα σήμερα είναι ένα από τα έξι Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πάρου και αποτελείται από τον παραδοσιακό οικισμό και τους οικισμούς Πίσω Λιβάδι και Δρυό.
Από την Μάρπησσα ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο φτάνει ο επισκέπτης στο Πίσω Λιβάδι, το επίνειο της Μάρπησσας, πανέμορφο ψαροχώρι με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, μπαρ, καφετέριες).